Displaymainonta – Tiedä mitä ostat
Monet markkinoijat kihisevät siitä, onko Google Display -mainonnassa mitään mielekkyyttä. Kuka edes klikkaa bannereita? Onko kaikilla jo käytössä AdBlockerit? Miten tehokkuuden voi taata, jos ainoana jakelijana on voiton käärivä Google itse?
Google on viime kuukausina tapansa mukaisesti tehnyt monia päivityksiä displayverkostonsa toimintaan. Mm. aiemmin käteväksi todettu mobiilisovellusten automaattinen poisrajaaminen poistettiin kylmästi käytöstä, ehkäpä maksimaalisen voiton (mediabudjetin kulutuksen) tavoittelun merkeissä.
Mobiilisovellukset ilman tarkoin tehtyä kohdistamista ja poissulkemista kuluttavat mediabudjettia turhaan sekä nopeasti. Vaikka hinnoitteluperusteena olisi max. 1 euro per klikki, Googlen automaatio löytää aina parhaan tenavan auton takapenkiltä täppäilemässä tabletilta Bubble Shooteria, ja laittaa mainokset ponnahtamaan tämän pikkuisen sormen alle.
Mobiilisovellusten poissulkeminen ei edelleenkään ole teknisesti poissuljettua, jos tietää mitä tekee ja käyttää jokaisen mediaeuron oikein.
Robotin isäntä on aina ihminen
Monet muut markkinoinnin automaation ja ohjelmallisen ostamisen alustat tarjoavat ”brändisuojattuja”, harkittuja mainospaikkoja. Nämä paikat ostetaan yleensä järjestelmän kautta palkatun ”robottiostajan” kautta. Mutta mikä on näiden palveluiden käyttöönoton hinta? Mitkä mainospaikat järjestelmässä ovat todellisuudessa käytössä? Osaako mikään automaattinen järjestelmä päätellä oikeasti mainospaikan kontekstia?
Myös Google voi olla oikein käytettynä:
- Brändille turvallinen
- Laajalle levittyvä
- Kustannustehokas (ellei jopa halpa)
- Edistyksellisesti kohdistettava
- Läsnä suomalaisissa suurmedioissa
Mitä brändin suojeluun tulee, Mustone Digital tietää Google Display Networkin hyödyt ja lainalaisuudet. Jos brändisi ei ole kotonaan mobiilisovelluksissa tai keskustelufoorumeilla, ei mainoksia kannata siellä esittää.
Perinteinen ostaminen vastaa printtimainontaa
Pelkkä yhden suurmedian tarjoama näyttöperusteinen sijoittelu verkossa voi tulla kohtuuttoman kalliiksi tehokkuuteensa nähden. Mediatila ostettuna tietyn verkkolehden bannereista voi olla fiksuakin kohdentamista, mikäli lehden lukijakunnasta on takuuvarmaa näyttöä, mutta Google katsoo asiaa pikemminkin taaksepäin. Googlessa mainossivuston nimellä ei ole niin paljon painoarvoa kuin mitä käyttäjän aiemmin osoittamilla kiinnostuksen kohteilla.
- Ennalta ostetut mainospaikat näyttävät mainoksen yleensä kelle tahansa sivulle eksyvälle surffaajalle. Hinta on jo ennalta sovituista näyttökerroista maksettu.
- Googlen näyttömainoksen näkee sivustosta riippumatta se käyttäjä, joka on aiemmin hakenut palveluasi verkosta. Mediakuluja tulee vain jos tämä ostoaikeissa oleva asiakas klikkaa.
Oppaana fiksuille ostajille
- Kun ostat Google Displaytä, pyydä aina listaa sivuista joilla mainos näkyy. Arvioi sivun tai sovelluksen klikkien määrää ja kustannusta mainoksen tuottaman liikenteen laatuun. Markkinoijan ei kuulu pimittää tietoa brändin jakelukanavista.
- Pyydä suunnitelma siitä kuinka mainonta kohdistetaan. Monesti 1000 klikkiä 600 eurolla Bubble Shooterista tuottaa sekunnin vahinkoklikkejä sivuille, kun taas toimialaspesifin verkkolehden artikkelista tulee relevantti liidi kolmella eurolla.
- Jos taas ostat banneritilaa, kysy tietoa sivuston käyttäjäkunnasta, sekä miten mainontaa voi kohdistaa. Voiko mainonnan hinnan määritellä klikkien vai näyttökertojen perusteella? Onko verkkosivuille saatu liikenne mitattavissa?
Robotti hanskaa kyllä maksimoida tehokkuuden, mutta ihmistä varten tehdyn mainonnan suunnittelu on yhä toisen ihmisen asia.
Oletko sinä ostanut display-mainontaa? Millaisia tuloksia sait? Millaisia toivoisit?
Soita tai laita mailia