5 virhettä joita välttää verkkosivuston uudistuksessa

23.11.2020

Kilpailijalla on kivemman näköiset sivut. Tähän havaintoon herää todella moni yritys, toivottavasti vähintään ajoissa. Kilpailutus käyntiin!

Verkkosivuston uudistajiksi on tarjolla valtava kirjo ympäri valtakuntaa. Jokaisella on pätevät visiot ja myyntipuheet. Aina ei kuitenkaan kannata tuijottaa hintaa. Verkkosivuston alustan migraatio ja ylipäätään koko systeemin uudelleenkoodaus on aina herkempi virheille, vaikka tämäkin voidaan toki toteuttaa fiksusti.

Mitkä ovat niitä asioita jotka ratkaisevat? Ulkoasu? Päivitettävyys? Lupaus tietoturvasta? Hinta? Kun nämä loksahtelevat paikoilleen ja on aika valita kumppani, kannattaa samalla kysäistä vielä muutama juttu:

  • Kuinka teillä hoidetaan analytiikan asennus?
  • Voidaanko dataa verrata yhä vuositasolla?
  • Onhan data asiakkaan omistuksessa?
  • Onko konversiopisteiden muuttuminen huomioitu?
  • Eihän muutos vaikuta Googlesta löytymiseen?

Vaikka uusi sivusto komeileekin freesinä ja nättinä, pellin alla asiat voivat olla aivan mitä tahansa. Myynnin luvut romahtavat koska sivustoa ei enää löydy Googlesta. Analytiikka näyttää nollaa viime vuodelle. Digimainonta on pakko ostaa samasta talosta, koska tilejä ei voida jakaa. Auts. Tämä on valitettavan tyypillinen tilanne.

Kuinka teillä hoidetaan analytiikan asennus?

Monet toimijat koodaavat ja suunnittelevat hienoja sivustoja mutta kun koodari törmää riveihin, joissa lukee Google, liian monesti rivi pyyhitään uudella sivustolla tyhjäksi. Kun julkaisun jälkeen digimarkkinoija tai analyytikko tsekkaa onko uudistus kantanut hedelmää, käyrä näyttää pyöreätä nollaa julkaisupäivästä. Data on tällöin menetetty ja koko jumpan voidaan todeta nyt olevan ”perstuntuman” varassa.

Kun uutta sivustoa suunnitellaan, suosittelen lämpimästi ottamaan esille rahanarvoisen verkkoanalytiikan jatkumon. Mikäli sitä ei teiltä aloituspalavereissa kysytä, hälytyskellot saavat kilistä.

Voidaanko dataa verrata yhä vuositasolla?

Monella toimistolla on onneksi tapana asentaa analytiikka kaikille uusille verkkosivustoille. Asia hoidossa! Ei välttämättä.

Vaikka uusi sivusto saakin Google Analyticsin, se voi olla mikä tahansa täysin uusi asennus. Entä sitten?

Kun analytiikkapalvelu asennetaan tyhjästä, vanha datankeruu katkeaa ja uusi alkaa. Mikäli vanhaan palveluun on tehty tavoitteita, suodattimia, mainospalveluiden integraatioita, ym., ne kaikki joudutaan asentamaan uudelleen.

Tätäkin pahempaa on se, että arvokas data viime vuosilta jää loukkuun vanhaan Analyticsiin, jolloin vuosivertailu tehdään tarpeettoman hankalaksi. Exceli auki. Toivottavasti uusissa mainosraporteissa lukee muutakin kuin 1000000 % kasvu viime vuoden ”nollaan”.

Onhan data asiakkaan omistuksessa?

Sitoutuminen yhteen toimistoon tuo omat etunsa yhteistyön jatkumon kannalta, mutta menisikö kukaan sellaisiin B2B-naimisiin, josta ei koskaan voisi päästä irti? Liian moni toimisto puhuu vain asioiden helppoudesta. Sen takana voi kuitenkin olla määräaikainen liittymä pelkällä sitoutumispakolla.

Takana voi kuitenkin olla määräaikainen liittymä pelkällä sitoutumispakolla.

Sama pätee myös analytiikkaan. Tuttu Google Analytics -palvelu asennetaankin palveluntarjoajan omalle tilille! Kun analytiikka on toisen tahon omistama, he päättävät voidaanko se jakaa muille toimistoille. Näin ei yleensä ole, sillä pääsy perusjuttuihinkin voi vaatia koko toimiston tilin hallintaan pääsyä. Harva toimisto haluaa luovuttaa pääsyn heidän koko asiakasarkistoonsa.

Jos datan alkaminen tyhjästä arveluttaa, yhä pahempaa on jos Google Analytics -tunnisteen perässä on valtava luku (Kuten UA-123456789-49). Tämä kielii siitä että saman tilin alla on lukossa 48 muunkin sivuston data. Tänne ei kellään muulla ole täyttä pääsyä kuin kyseisen tilihirviön koonneella toimistolla. Tässä vaiheessa on toivottava hyvää ja pitkäikäistä kumppanuutta, tai pyytää vähintään asentamaan oma analytiikka mukaan.

Onko konversiopisteiden muuttuminen huomioitu?

Jokaisella verkkosivustolla on jokin tarkoitus. Soitto, email, lomake? Kun sivusto uudistetaan, on epätodennäköistä että vanhat napit ja lomakkeet tulisivat mukana. Uudistuksessa tulee aina pyytää konsultaatiota konversiomittauksen toteuttaneelta taholta. Jos digitoimiston tekemät määritykset analytiikassa muuttuvat ja asiasta tiedotetaan myöhässä, mainonnan tulokset viime vuoteen verrattuna voivat notkahtaa datan puutteesta. Uusia nappeja ei todennäköisesti seurata ilman erillisiä toimenpiteitä.

Eihän muutos vaikuta Googlesta löytymiseen?

Data on dataa ja autollakin voi ajaa ilman mittaristoa. Liiketoiminnan kannalta on kuitenkin olennaista olla tavoitettavissa ja löytyä. Tämäkin juttu voi valitettavasti murentua kun sivustoa laitetaan remonttiin.

Google tai asiakas eivät tykkää siitä että yritysoy.fi/suosikkisivu muuttuu 404-virheen tuottavaksi valkoiseksi tyhjiöksi. Mikäli sivuston jokaista sivua ei uudelleenohjata, robotin tekemä sivustokartta täyttyy katkenneista langoista. Jos vahinko tapahtuu, seuraukset voivat olla katastrofaaliset, sillä Googlen hakutulossivulla näkyminen edes omalla nimellä haettaessa voi jäädä jäähyaitioon pitkäksikin aikaa.

Analytics in search results

Uuden koodarin on tunnettava redirraus, Google ja etenkin sen tarjoama palvelu Search Console. Pienestä SEO-tuntemuksestakaan ei koskaan ole haittaa.

Kyseenalaista rohkeasti

Omaan digitaaliseen kokonaisuuteen kannattaa aina suhtautua kriittisesti ja pyrkiä kehittymään maailman mukana. Mikäli edellisen toimiston kanssa sukset ovat olleet ristissä pelkässä alamäessä, voi verkkopalvelun uudistamisen kilpailutus olla fiksukin ratkaisu. Analytiikkaa ei tule verkkouudistuksen yhteydessä aina mietittyä, mutta toivottavasti tämä artikkeli antoi hyvää näkökulmaa ja kättä pidempää näiden juttujen joko ollessa tai tullessa ajankohtaiseksi.

Mitä mieltä olit artikkelista?
Loading spinner
– Aki